Kto nie przepada za pierogami? Ruskie, z jagoda, kapustą i grzybami oraz wiele innych. Możemy kupić mrożone, zamówić w restauracji albo samemu je przygotować. A skoro tak, to warto się do tego dobrze przygotować.
Jakie składniki przydadzą się do ciasta na pierogi?
Istnieją różnego rodzaju pierogi. Na słodko, na słono, na ostro. Jednak wszystkie łączy jedno. Ciasto. Odpowiednio przygotowane nie będzie lepić się do stolicy, nie wyjdzie za twarde i nie rozleci się podczas gotowanie. Jak te przygotować? Wystarczą trzy składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- Szklanka gorącej wody
- Szczypta soli
Całość zagniatamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej masy. Następnym krokiem jest przygotowanie farszu.
Składniki na farsz
Jak wspomnieliśmy, istnieje wiele rodzajów farszów do pierogów. Nie będzie przesadą, że wciąż powstają kolejne. Zależnie od niego warto nieco modyfikować przepis bazowy na ciasto:
- Pierogi ruskie – dodajemy jeszcze jedno jajko. Ciasto będzie twardsze, ale nie będzie się rozklejać podczas gotowania.
- Pierogi z jagodami – zamiast wody dodajemy ciepłe mleko oraz 50 g miękkiego masła. Dzięki temu ciasto będzie miękkie. Warto je jednak grubiej rozwałkowywać.
- Pierogi z kapustą i grzybami – w tym przypadku bierzemy 2 szklanki mąki gryczanej, 0,5 szklanki ziemniaczanej, 1,5 szklanki wody (lub nawet dwie w razie potrzeby), 4 łyżki oleju i sól. Nie dajemy do nich wiele farszu.
Wałkowanie i klejenie
Gdy wiemy już, jakich składników potrzebujemy, możemy zabrać się do dzieła. Niektórzy zamiast wyrabiać ciasto w misce, przenoszą się na stolnicę. Pozwala to na wygodniejsze wyrobienie ciasta ręcznie. Potem zostawiamy je na 30 min pod ścierką by odpoczęło. I możemy zacząć rozwałkowywać.
Właśnie Recucina ma do zaoferowania świetnej jakości stolnice, które nadają się zarówno do wyrabiania ciasta, jak i późniejszego rozwałkowywania go i odkładania gotowych pierogów. Odpowiednio duże pomieszczą ich całkiem sporo. Gotowe i nadziane pierogi będą mogły spokojnie odpoczywać i czekać na swoją kolej.
Możemy zdecydować się zarówno na klasyczną drewniana deskę, jak i na matę, która dobrze spełni się w tej roli. Dzięki temu nie będziemy narażać blatu na zabrudzenie i późniejsze próby domycia śladów po mące czy zaschniętym cieście.
Przygotowanie pierogów może być przyjemnością. Szczególnie gdy zabieramy się to całą rodziną. Warto jednak wcześniej przygotować niezbędne składniki oraz sprzęty, które pozwolą na sprawniejsze przygotowanie posiłku. Zwłaszcza stolnice w kuchni mogą nam się bardzo przydać.